امروزه دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال فرصتهای بسیار زیادی را برای کسب و کارها و رشد آنها به وجود آورده است، به نحوی که مدیران کسب و کار امروزه اقبال زیادی را به استفاده از این روش بازاریابی نشان میدهند. چه به عنوان یک مدیر کسب و کار، چه به عنوان فردی که میخواهد در علم بازاریابی رشد کرده و مهارتهای لازم را در دنیای امروز کسب کند توجه به این نوع از بازاریابی بسیار ضروری است.
بازاریابی دیجیتال دارای مزیتهای بسیار زیادی است. در این ویدیو 5 مزیت اصلی بازاریابی دیجیتال که آن را نسبت به بازاریابی سنتی متمایز میکند عنوان میشود:
مزیت اول: تعداد مخاطبهای بسیار زیاد در فضای دیجیتال
همیشه برای بازاریابان محلهای انباشت مخاطب به عنوان جایی که میتواند فعالیتهای کسب و کار را در معرض دید قرار داد بسیار اهمیت داشته است. امروزه فضای دیجیتال به عنوان کانالی بسیار قدرتمند و پر از مخاطبان فعال مورد توجه است. در این رابطه توجه به دو آمار زیر میتواند مفید باشد.
آمار اول: تعداد استفاده کنندگان از اینترنت در ایران
طبق آمارهای رسمی تا پایان سال ۹۷ ضریب نفوذ اینترنت در ایران بیشتر از ۹۰ درصد بوده است. از این ۹۰% که چیزی حدود ۷۴ میلیون نفر را شامل میشود، بیشتر از ۶۴ میلیون مخاطب از اینترنت پهن باند سیار (تلفنهای همراه هوشمند،تبلتها و…) و بیش از ۱۰ میلیون نفر از اینترنت پهن باند ثابت (مودمهای خانگی، دفاتر، سازمانها و…) استفاده میکنند.
آمار دوم: تعداد سیمکارتهای فعال در ایران
طبق آمار رسمی تا پایان سال ۹۷ تعداد سیمکارتهای فعال در ایران به بیش از ۹۳ میلیون عدد رسیده است، که این میزان، از جمعیت ایران فراتر رفته است (بیش از 113% جمعیت ایران)! یعنی در واقع به ازای هر یک نفر در ایران بیشتر از یک سیمکارت فعال وجود دارد. این آمار تعداد مخاطبهای فراوان سیمکارتهای تلفن همراه را به ما نشان میدهد.
دو آمار فوق توجه هر بازاریابی را به تعداد بسیار زیاد مخاطبان در فضای دیجیتال جلب میکند. اما آمارهای زیر در تکمیل آن میتواند مزیت بازاریابی دیجیتال را نسبت به بازاریابی سنتی روشن کند:
آمار اول: تحقیقات موسسه E-Commerce Foundation
طبق تحقیقات موسسه ایکامرس فاندیشن، که رفتار خریداران آمریکایی را در حین خرید و قبل از خرید بررسی کرده است، بیش از ۸۸ درصد مصرفکنندگان کالا و خدمات، قبل از اینکه محصولی را خریداری کنند آن را در اینترنت جستجو کرده و درباره مزایا و معایب آن، همچنین قابلیتهای کلیدی نسبت به بقیه کالاها و خدمات تحقیق میکنند.
آمار دوم: تحقیقات موسسه Think with Google
طبق تحقیقاتی که در Think with Google انجام شده است، بیشتر از ۵۳ درصد مردم دنیا قبل از خرید محصولی آن را در اینترنت جستجو کرده و مزایا، معایب و قابلیتهای کلیدی آن را در وبسایتهای مختلف بررسی میکنند.
دو آمار فوق نشان میدهند که بازاریابی دیجیتال میتواند افراد بسیار زیادی را که به دنبال محصولات و کالاها در اینترنت جستجو میکنند به سمت کسب و کار ما و یا خدمات ما هدایت کند.
همانطور که ذکر شد مخاطبان بسیار زیاد دیجیتال مزیت بسیار مهم آن را نسبت به بازاریابی سنتی به ما نشان میدهند.
مزیت دوم: هدف گیری دقیقتر، راحتتر و قابل اعتمادتر مخاطبان
ابزارهای دیجیتال و استفاده صحیح از آنها میتواند ما را در هدفگیری دقیق و قابل اطمینان مخاطبمان یاری کند. هدفگیری که یکی از مراحل سهگانه مهم در بازاریابی یعنی بخشبندی، هدفگیری و جایگاهیابی (Segmentation, Targeting, Positioning) است، میتواند ما را در انتخاب جامعه درست برای تبلیغات و بازاریابی متمایز سازد و هزینههای بازاریابی ما را به مراتب کاهش دهد.
در توضیح سه مرحله اصلی STP ذکر موارد زیر میتواند مفید باشد:
- مرحله اول: بخش بندی؛ در این مرحله بازاریابان مخاطبان را از منظرهای گوناگون نظیر دستهبندی جغرافیایی، دستهبندی جمعیت شناختی، دستهبندی روانشناختی و همچنین دستهبندی رفتاری بررسی کرده و گروههای متفاوتی را از مخاطب بخشبندی میکنند.
- مرحله دوم: جایگاه یابی؛ در این مرحله جایگاه اصلی کسب و کار که قرار است در آن منطقه یا گروه از مخاطب فعالیت داشته باشد از بین دستهبندیهایی که در مرحله اول انجام شده است، انتخاب شده و محصولات و کالاها متناسب با نیازها، علائق و سلیقههای آن گروه از مشتریان طراحی و تولید میشود.
- مرحله سوم: هدفگیری؛ در این مرحله فعالیتهای بازاریابی حول محور یا گروه اصلی مخاطبان طراحی میگردد و سپس فعالیتهای بازاریابی برای آن مخاطبان که مخاطبان هدف (Target) نامیده میشوند اجرا میگردد.
مزیت سوم: هزینه مناسبتر بازاریابی دیجیتال نسبت به بازاریابی سنتی
هنگامی که صحبت از هزینه پایینتر یا مناسبتر میشود، به هیچ وجه منظور این نیست که هزینه دیجیتال مارکتینگ پایین است، بلکه منظور این است که برای رسیدن به نتیجهای مشخص که میتواند تعداد فروش، تعداد مخاطبان، آگاهی مخاطبان از برند و غیره باشد، دیجیتال مارکتینگ نسبت به بازاریابی سنتی هزینه بسیار پایینتری دارد و اصطلاحاً بهصرفهتر است.
مزیت چهارم: تجزیه و تحلیل دقیقتر، قابل اطمینانتر، سریعتر و بهروزتر
تجزیه و تحلیل، جز جداییناپذیر از فعالیتهای بازاریابی است که هر بازاریاب حرفهای قبل از اجرای فعالیتهای بازاریابی، در حین آن و همچنین پس از آن باید نسبت به آنالیز و تجزیه و تحلیل اقدام کند. این تجزیه و تحلیل در سه شاخه اصلی و مهم زیر اهمیت دارد:
- آنالیز اول: تجزیه و تحلیل کسب و کار؛ در این تجزیه و تحلیل سعی میشود کسب و کار فعلی و اقدامات بازاریابی قبلی و نتایج آن به دقت بررسی شود و شاخصهای مختلفی برای ارزیابی آن مد نظر قرار گیرد. در واقع هدف از این آنالیز بررسی وضعیت فعلی است، که قرار است به وضعیت مطلوب آینده تغییر کند.
- آنالیز دوم: تجزیه و تحلیل رقبا؛ در این مرحله از تجزیه و تحلیل سعی میشود رقبای اصلی بیزینس به طور کامل شناسایی شده و تا حد کفایت فعالیتهای آنها، علیالخصوص فعالیتهای بازاریابی به دقت مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
- آنالیز سوم: تجزیه و تحلیل فعالیتهای بازاریابی؛ هنگامی که فعالیت بازاریابی انجام میشود، نیاز است پس از آن به دقت بررسی شود که آیا این فعالیت بازاریابی توانسته است اهدافی که قبل از شروع آن مدنظر بوده است را برآورده سازد یا خیر. این تجزیه و تحلیل به ما کمک میکند درک درستی از اثربخشی و بازدهی فعالیت بازاریابی و همچنین تیم بازاریابی خود داشته باشیم، تا بتوانیم در آینده اهداف مشخصتر و برنامهریزی دقیقتری انجام دهیم.
در هر مورد از سه شاخه فوق در تجزیه و تحلیل نیاز به استفاده از ابزارهای گوناگون است. ابزارهای بازاریابی دیجیتال میتواند این تجزیه و تحلیلها را دقیقتر، قابل اطمینانتر، بهروزتر و سریعتر انجام دهد، که این یکی از تمایزهای مهم بازاریابی دیجیتال نسبت به بازاریابی سنتی است.
مزیت پنجم: فرصتهای ویژه رشد کسب و کار
امروز فرصتهای بسیار زیادی برای رشد کسب و کار به مدد فضای مجازی ایجاد شده است. فرصتهایی که توسط بازاریابان سنتی در دهههای پیش اصلاً دیده نمیشدند. برای مثال اگر امروزه میتوانیم تاکسی خود را اینترنتی سفارش دهیم یا خریدهای اینترنتی داشته باشیم یا حتی غذای خود را از طریق اینترنت سفارش دهیم، همه اینها به مدد استفاده از ابزارهای دیجیتال و فضای دیجیتال ایجاد شده است. امروزه فرصتهای رشد بسیار زیادی در زمینههای مختلف از جمله پزشکی، سلامتی، ورزشی، آموزشی، خدمات و… در فضای دیجیتال وجود دارد، که بازاریابان دیجیتال میتوانند این فرصتها را شناسایی کرده و برای آنها راه حل ارائه دهند و این کار میتواند موجبات رشد کسب و کار را در فضای دیجیتال و حتی فضای فیزیکال به وجود آورد.
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.