اولین مرحله یک برنامهریزی اصولی داشتن یک نقشه راه یا Road Map است؛ چه بخواهیم برای ایجاد و توسعه یک کسب و کار برنامهریز کنیم، چه برای یک سازمان کلان و یا حتی برنامهریزی شخصی برای رسیدن به اهداف فردی. هر چند که در این مقاله تمرکز اصلی ما بررسی نقشه راه از منظر کسب و کار است.
به طور خلاصه یک برنامه و نقشه کاری دستنوشته یا طرحی است که ساختار کسب و کار ایدهآل ما را همراه با منابع و ریسکهای آن ترسیم میکند. برنامه، دید گستردهتری به ما میدهد و مشخص میکند که چه باید بکنیم و چگونه باید آن را انجام دهیم.

نقشه راه (Road Map) چیست؟
نقشه راه یعنی مطالعه و مشاهده همه ابعاد ممکن انجام یک کار با همه جزئیات به نحوی که به همه سوالات (حتی سوالات کم اهمیت و جزئی) پاسخ منطقی ارائه شود و اهداف پیشبینی شده محقق گردد.
نقشه و برنامه کار و استراتژی حرفهای چه هستند؟
داشتن هدف و تعیین آن یکی از مهمترین مراحل هنگام شروع یک کسب و کار جدید است. دلیل آن هم واضح است، چون جهت حرکت و برنامه رسیدن به آن را تعیین میکند. هدف، موتور ایجاد انگیزه و پاسخی مناسب به این سوال دشوار است: آیا اگر این کار را انجام دهم به من کمک میکند به هدف خود برسم؟! یک کسب و کار بدون هدف مانند یک کشتی بدون قطب نماست. در سفر با این کشتی هیچگاه نخواهیم فهمید که مقصد ما کجاست. هدف ما تا حد امکان باید واقعگرایانه و خاص باشد.
هدف خود را با توجه به زمان، الویتها، سودها، موقعیتها و فرصتها تعیین کنید:
از طرفی یک نقشه کاری از فعالیتها، استراتژیها، ریسکها، اطلاعات دستورالعملها و ضربالعجلها تشکیل شده است، که برای تعیین هر کدام از آنها به یک هدف واضح و روشن نیاز داریم. یک نقشه کاری خوب مشخص میکند که اکنون کجا هستیم و فرصتها و ریسکها در فرایند رسیدن به هدف کدامند. راههای زیادی برای تکمیل و پختهشدن نقشه کاری وجود دارد. بعضی از آنها پیچیدهتر هستند ولی برای شروع ما به یک پرونده از اطلاعات نیاز داریم. آنگاه الگوهای زیادی برای برنامه کاری خواهیم یافت.
برای تنظیم یک نقشه مفهومی برای تعیین بهترین راه در عملیاتهای بازاریابی و فروش یک سازمان، فقط قسمت بازاریابی مسئولیت کار را بر عهده ندارد. بلکه قسمتهای مختلفی در تنظیم یک نقشه مشارکت میکنند. برای تنظیم نقشه مفهومی در عملیات بازاریابی شرکت یا سازمان، میبایست قسمتهای: فروش، بازاریابی، مالی و حسابداری، مدیریت سازمان، کارشناسان فنی محصولات و مهندسین قسمت تولید محصول یا مسئولین خرید محصول، همگی در فرایند و هدایت پلن بازاریابی شرکت نموده و در تنظیم نقشه مفهومی راه نسبت به تخصصشان اطلاعاتی را ارایه نمایند، تا مدیریت بازاریابی بتواند پلن مشخصی را طراحی و اجرا نماید. برای تنظیم نقشه مفهومی راه، یک روش مناسب و ساده وجود دارد که در آن به مسائل زیر میپردازیم .
- میزان هزینهها در تمام مراحل را یک به یک درج مینماییم.
- میزان زمانی که باید صرف هر یک از مراحل شود را درج میکنیم.
- میزان تمرکز و قابلیت هر قسمت که در فرایند حضور دارند را مشخص میکنیم.
- میزان ریسک بازار را محاسبه میکنیم.
- میزان نفوذ سازمان را در بازارهای هدفش مشخص میکنیم.
- میزان قدرت و سهم بازار رقبا را محاسبه میکنیم.
- روش برخورد مشتریان را به محصول جدید پیشبینی میکنیم.
- میزان کیفیت و قابلیتهای جدید محصول را درج میکنیم.
- چشمانداز محصول را مشخص میکنیم.
- جذابیت محصول را برای فروشنده و مصرفکننده مشخص میکنیم.
- برنامه تبلیغات محصول را مشخص میکنیم.
- برنامه فروش را در کوتاهمدت و بلندمدت طراحی میکنیم.
- برخورد و عکسالعمل رقبا را پیشبینی میکنیم.
نقطه آغاز کلیه فعالیتهای مرتبط با تولید و نیز سرمایهگذاری، برنامهریزی دقیق و مطالعات استراتژیک است. طرحریزی یک برنامه بازاریابی نیازمند تعیین پیشاپیش اهداف و استراتژیهای شرکت از جانب مدیران عالی سازمان است. اهداف بازاریابی را میتوان متعاقب تجزیه و تحلیل وضعیت موجود تعیین کرد، ولی بطور کلی این اهداف بازاریابی هستند که ضمن ایجاد تعادل بین محصولات و بازارها، تعیین میکنند که چه کالاهایی در چه بازارهایی به فروش برسند.
استراتژیها (Strategy) و تاکتیکها (Tactic) نیز نقشه راه دستیابی به این اهداف را مشخص میکنند. در تعاریف سنتی، استراتژیها را به عناصر آمیخته بازاریابی (همان 4P معروف) نسبت میدهند. در بسیاری از مقالات و کتب به چگونگی تدوین برنامه بازاریابی اشاره شده است. اما تعداد انگشتشماری از آنها واقعاً کاربردی و در عمل قابل پیادهسازی هستند. یک برنامه بازاریابی موفق باید به زبان ساده و همه فهم نوشته شود تا کلیه ارکان سازمان قادر به درک جزئیات آن باشند. به علاوه برنامههای کارآمد بازاریابی مسیر آینده را ترسیم میکنند و از ابهامات میکاهند.
گردآوری شده توسط:
تیم تولید محتوای یوزتک
منابع:
- Jeffrey H, Sedgwick J, Robinson Ch. Technology roadmaps: An evaluation of their success in the renewable energy sector. Technological Forecasting & Social Change.2; 80: 1015–1027
- Lee JH, Phaal R, Lee Ch. An empirical analysis of the determinants of technology roadmap utilization. R&D Management. 2011; 41, 5:485-508.
- Phaal R, J.P. Farrukh CR, D R.Probert. Technology roadmapping—A planning framework for evolution and revolution. Technological Forecasting & Social Change. 2004; 71: 5–26
هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.